Hoe is de World Peace Flame ontstaan?
IN 1999 WERDEN OP DE VIJF CONTINENTEN ZEVEN VLAMMEN ONTSTOKEN DOOR VREDESMAKERS. DEZE VLAMMEN ZIJN DAARNA BRANDEND, IN SPECIALE CONTAINERS, OVERGEBRACHT NAAR WALES. DAAR WERDEN ZIJ VERENIGD TOT ÉÉN GROTE SYMBOLISCHE WORLD PEACE FLAME (WPF). VANAF DEZE PLEK IN WALES WORDT DE VLAM VIA BURGERINITIATIEVEN WERELDWIJD AAN ELKAAR DOORGEGEVEN.
De World Peace Flame brandt als eeuwige vlam in monumenten voor het Vredespaleis in Den Haag, in Cadzand, Venlo en Nijmegen en Enschede . Maar ook in Belgie(Riemst), India, Amerika, Engeland, Australië en bij het National Civil Rights Museum (Martin Luther King) in Memphis staat een vredesmonument. De vlam is aangeboden aan politieke en spirituele wereldleiders als Nelson Mandela , Desmond Tutu en paus Johannes Paulus I. Maar ook royalties als Queen Elisabeth en de Belgische Koning Filip, alsmede rolmodellen uit de filmwereld als Dustin Hoffman en George Clooney kregen de WPF aangeboden.Talloze wereldleiders ondersteunen daarnaast de verspreiding van dit initiatief.
Wereldwijd branden er duizenden kleinere vlammen in scholen, bij bedrijven, in ziekenhuizen en bij particulieren thuis en inmiddels is in ieder afzonderlijk land ter wereld een World Peace Flame aangestoken.
Plaatselijke initiatiefnemers kunnen zich inzetten voor het oprichten van een vredesmonument in hun eigen woonplaats. In onze ogen is Oosterbeek, zó nauw verbonden met oorlog en vrede, een plaats bij uitstek voor het oprichten van een World Peace Flame monument. Jaarlijks staan we in Oosterbeek stil bij alles wat hier gebeurd is. Dat doen we tijdens de herdenkingen, maar ook bij de wandeltochten. Vele mensen voelen dan de behoefte om zelf iets bij te kunnen dragen aan vrede: in je familie, in je buurt, in je woonplaats of op je werk. Een kaars opsteken... dat gebaar kennen we allemaal. In het World Peace Flame monument brandt die vlam altijd. Het is een monument voor de toekomst. De gedachte achter de vlam is dat vrede dagelijks in ons bewustzijn moet zijn, willen wij niet ongemerkt opnieuw in onderlinge spanningen terecht komen. Vrede vraagt van ieder van ons een streven naar rust, naar onderling respect en verdraagzaamheid. Kijken naar waar je elkaar kan bereiken in plaats van te veroordelen. Dat is de functie van dit monument.
Voor algemene informatie over de WPF organisatie zie: www.worldpeaceflame.org/nl