World Peace Flame Oosterbeek - Kind met vlam
Paul met toorts

15-12-2018 Kerstceremonie OPV SCHOONOORD

Op zaterdag 15 december hield de Oosterbeekse scoutinggroep OPV Schoonoord haar jaarlijkse Kerstceremonie bij het World Peace Flame monument.

Meer dan 150 verkenners, padvindsters , havelihorde, wolvenhorde en bevers liepen om 17 uur van de boerderij van Plurijn , samen met wethouder Marinka Mulder en diverse leiding, naar het monument bij het Airborne Museum. avond in Parijs wijst ons opnieuw op de noodzaak dat we aan Vrede krachtig zullen moeten blijven werken.

Daar aangekomen werd de ceremonie ingeleid door Remco Ulrich , waarna Andre van Schaveren , voorzitter van World Peace Flame Renkum uitleg gaf over de totstandkoming en achtergronden van de World Peace Flame in het algemeen ( 1999) en van ons monument in het bijzonder ( 2014). Wethouder Marinka Mulder hield vervolgens een inspirerend verhaal over hoe je een groot begrip vrede “klein kunt maken” in toepassing in je eigen leven, bijvoorbeeld in de manier waarop je omgaat met je klasgenoten.

Daarna was het de beurt aan de jeugdleden zelf, met het voorlezen vanuit iedere spelgroep van een deel van een gedicht voor de World Peace Flame, dat was samengevoegd uit twee gedichten over vrijheid en vrede(slicht). Na dit mooie gedicht werden fakkels aangestoken aan de World Peace Flame en ging de door fakkels en electrische kaarsjes verlichte stoet terug voor een smakelijke boerenkoolmaaltijd naar de boerderij van Plurijn. Hier kregen de jeugdleden ter afsluiting een D-Light uitgereikt van de World Peace Flame , met een sticker “Vrede begint bij jezelf en geef je door” . Al met al , ondanks de winterse kou, een heel warme bijeenkomst .

 

Gedicht voor de World Peace Flame

Kijk maar naar dit vuurtje, hij is er voor mij en jou
het gaat over vrede en dat maakt me blij

In alle werelddelen geboren
een vlammetje eenzaam en klein.
Het wil zijn boodschap aan iedereen laten horen,
het wil in alle harten zijn.

Speciaal ontstoken en meegenomen,
zo gaat het vredeslicht op reis.
Per vliegtuig en trein in vele landen aangekomen,
laat zich niet tegenhouden door sneeuw en ijs.

Kom allemaal dit vlammetje halen,
en kijk rustig naar zijn heldere licht.
Dit vlammetje spreekt alle talen,
en brandt warm voor dit bericht;

Vrede op aarde voor alle mensen,
is wat wij willen, dat maakt ons blij!
Hoe meer wij hieraan denken, ons die vrede wensen,
des te sneller komt die vrede dichterbij.

Vrede is leven
Leven is vrijheid
Vrijheid is wijsheid
Wijsheid is plezier
Plezier is leren
Leren is geven
En geven is vrede!